Gratis skolemat – Et godt utgangspunkt for alle
Det er i dag utdanningen av den neste generasjonen starter. Vi har alle et ansvar sammen, for å utvikle dem til gode samfunnsborgere. Barna skal om noen tiår styre landet vårt og ta vare på oss når vi blir gamle. Bør vi ikke da gi dem det beste utgangspunktet for læring her og nå, slik at de er forberedt?
Læring skjer hver dag og hele tiden. Det er mange ulike faktorer som spiller inn på om vi tar til oss læring eller ei. En god lærer med riktig utdannelse og evne til å bygge relasjoner med elevene, det er viktig. Hvordan hver enkelt elev har det med seg selv er også viktig. Vi har alle grunnleggende behov som vi må få dekket, for å kunne ta til oss impulser som kommer fra andre. Barn trenger et godt og trygt klassemiljø hvor de kan utfolde seg. De trenger også nok søvn og næringsrik mat, slik at de er opplagte og mette.
De siste ukene har det vært flere saker i media om skolemat. Høyre har gått ut og sagt at de setter kunnskap høyere enn skolemat, og velger derfor bort gratis skolemat. Jeg ser tydelig at kunnskap, videreutdanning og gode lærere er viktig å bruke penger på, men så kommer spørsmålet mitt; må vi virkelig velge mellom et gratis skolemåltid og gode lærere? Det hjelper lite med en lærer som er en god kunnskapsformidler, om mottakeren er sulten og ukonsentrert. En elev som ikke har spist frokost eller som mangler matpakke vil kunne bli urolig, og få utfordringer med læring, og det er heller ikke særlig bra for folkehelsen. Her ser jeg at det vil være en fordel om vi satser på begge deler. Rakkestad kommune har i dag lagt opp til at elevene spiser frokost hjemme og har med matpakke til lunsj.
Matpakker kommer i alle former og fasonger. Etter mange år som ansatt i skolen, så har jeg sett mange ulike varianter. Alt fra kjeks, boller og vafler til matpakker som inneholder så mange ulike typer av frukt og grønnsaker, at elevene har problemer med å spise opp alt før matpausen er over. Jeg ser daglig at dette skaper utfordringer blant elevene. Mange ønsker seg ofte det de selv ikke har, og ser lengselsfullt bort på sidemannen som gjerne har noe annet enn det de selv har. Her kommer en av fordelene med det å spise et felles måltid. Alle får den samme næringsrike maten, og barna tørr ofte smake mer på ny og ukjent mat, om de man sitter ved siden av spiser det. Videre er det mye annen læring ved å spise felles. Elevene lærer hverandre bedre å kjenne ved å snakke om dagligdagse temaer rundt bordet. Det er av de jevnaldrende vi lærer aller mest. Mange sosiale koder læres også i samspill med andre.
Gode vaner starter tidlig. Vi har alle et ansvar for at den fremtidige generasjonen får et så godt utgangspunkt som mulig. Arbeiderpartiet jobber for solidaritet, sosial likhet og å gi alle de samme mulighetene. Skal vi la noen barn falle utenfor, fordi at de ikke har de riktige forutsetningene for god ernæring? Vi ønsker ikke dette, og kommer derfor til å jobbe for gratis felles frokost og gratis skolefrukt i Rakkestadskolen. Vi håper videre at Arbeiderpartiet sentralt klarer å få gjennomslag for sitt forslag om felles skolelunsj, som vil være et spleiselag mellom stat, kommune og foreldre.
Beate-Kristin Østby Lie
Listekandidat Rakkestad Arbeiderparti